Nostalgi - Blandat

Nostalgi - 50-talet!!!

2007-06-10 23:55 #0 av: LottaU

Rock´n´Roll´en fyllde 50 år för ett par år sedan. Många har åsikter om vem som var först, en del säger 1949, andra säger 1951 eller 1953. Men dom flesta säger 1954 och då satsar vi väl på det då!

ROCK-KUNGAR !

 

Så här skriver Jönsson på Sveriges Radio Dalarna P4!

Det här är min egen högst personliga lista över dom 10 bästa rockkungarna:

 

 

 

 

1: Elvis Presley - "The King" - Forever.
2: Jerry Lee Lewis - "The Killer" - Sex, drugs & Rock´n´roll!
3: Little Richard - Visst kan man spela rock´n´roll fast man är "religiös".

 

 

 

 

4: Chuck Berry - Mannen som uppfann "The Duckwalk" och som skrev alla kanonlåtarna.
5: Bill Haley - Han var först (säger "expertisen")
6: Buddy Holly - Stilbildare och förebild för många, dog alldeles för ung.
7: Carl Perkins - Han skrev låtarna som alla snodde och fick hits med.










8: Eddie Cochran - Killen som gjorde "Summertime blues" till en klassiker, dog alldeles för ung.
9: Gene Vincent - Levde efter devisen "Lev hårt, dö ung".
10: Rock-Ragge (Ragnar Nygren) - Ende svensk på listan, levde ungefär som Gene Vincent men han överlevde.

 

BUBBLARE:

Dom som nästan var eller trodde att dom var Rockkung:

Cliff Richard - Mesrockare.
Eilert Pilarm - No comments!
Fats Domino - Nästan rockkung men ändå inte.
Bobby Darin - Hade utseendet men inte rockkänslan.
Fabian - Hade utseendet och namnet men inte rockkänslan.

//Jönsson

 

Utdrag från bl.a. Nostalgiboken...

Kriget är slut och en ny vardag gör sitt intåg. Det stundar ljusa tider och Sverige sjuder av framtidstro och optimism. Vi får tre veckors semester och kung Gustaf V efterträds av Gustav VI Adolf (1950). Den sköra stenkakan får en efterträdare, LP-skivan gör sitt intåg (1951). Men det är inte slut på krig och elände. Suezkrisen förvärras och vi följer andlöst oroligheterna i Ungern som utmynnar i Ungernrevolten (1956).

Under det här decenniet föds rock´n rollen (1956) och vi får en svensk tungviktsvärldsmästare i Ingemar Johansson (1959). Gösta "Snoddas" Nordgren gör succé med Flottarkärlek i Hylands lördagsnöje, Karusellen (1952) och Marabou lanserar chokladfavoriten Schweizernöt, en succé som står sig än i dag.

Televisionen får sitt genombrott (1957). 35 000 apparater säljs under året och Sigges Cirkus och Kvitt eller dubbelt blir de stora tittarmagneterna. Vi får ytterligare en radiokanal då Sveriges Radio sjösätter P2 (1955). Cobratelefonen föds (1958) och den internationella populärmusiken blir allt mer påträngande som konkurrent till schlagern som fortfarande är musikledande i landet. Owe Törnqvist går i bräschen för den svenska rocken och med Bill Haleys världshit Rock around the clock (1956) kommer det stora breaket. Sen rullar det på med Pat Boone, Paul Anka och andra amerikanska svärmorsdrömmar och med Elvis Presley som grädde på moset. Mestadels vit musik men de svarta grupperna är på marsch ...
Schlagern får tuff konkurrens av den nya musiken. Nu är det rock´n roll som gäller och Sverige översvämmas av lokala rock-kungar som Little Gerhard, Rock-Ragge och Rock-Boris. Rock-Olga (Birgit Magnusson) blir landets rock-drottning. Schlagersångerskor som Siw Malmqvist, Lill-Babs och Ann Louse Hansson klarar konkurrensen.

 

 

 

Mer att minnas om 50-talet:
... 1952 kunde vi för första gången köpa grädde i pappförpackning (TetraPak).

 

... 1953 Dajm blir ett godis att räkna med i framtiden. Ahlgrens bilar har premiär.

 

 

... 1954 blir Carl Ameln ett namn att räkna med. Det är killen som pryder tuben på nyheten Kalles kaviar. Lille Calle är son till vd:n på firman och får ett elände i plugget där man kallar honom Tuben och Rommen.

... 1955 blir Visseljohanna ett begrepp. Den visslande kaffepannan är ett faktum.

... 1956 lanserar Felix fiskpinnarna och GB gör TopHat till en storsäljare.

 

 

 

 

 

 

 

 

... 1957 blir ryska Sputnik 1 den första satelliten i rymden.

... 1958 arrangerar Sverige fotbolls-VM och tar silver. Elvis Presley blir inkallad och placeras i Tyskland.

... 1959 blir raggarnas genombrottsår i Sverige. Aga blir först i landet med transistorradion.

---------------------

Rotmosrock - Den första svenska rocken 1953-1959

Detta är den första CD-utgåvan från Svenskt Rockarkiv. Per-Erik Brolinson och Holger Larsen, docent resp. professor i musikvetenskap, har gjort urvalet och till CD:n skrivit en fyllig presentation av alla medverkande artister, av låtarna och av fenomenet rock 'n' roll i 50-talets Sverige. Michael B. Tretow har producerat och Lasse Ermalm formgivit.

Skivan kan beställas från Svenskt Rockarkiv för 130 kronor (plus porto).

Innehåll:

  1. Ernie Englund: Crazy man crazy
  2. Gunnar Nilson: Rock around the clock Rotmosrock
  3. Siw Malmkvist: Tweedle dee
  4. Gunnar Nilson: Rock 'n' roll valsen
  5. Owe Thörnqvist: Rotmos rock
  6. Rock-Rolf: Stockholm rock
  7.  Hubbe Bergström: Rock, rock för fyra lock
  8. Rock Ragge: Teach you to rock
  9. Rock Boris: Doomsday rock
  10. Little Gerhard: Wake up little Susie
  11. Stickan Lundbeck: Betty Lou
  12. Finn and His Rock Ramblers: Jailhouse rock
  13. Burken: Baby rock 'n' roll
  14. Chris Lennert: Tiger roll
  15. Lille John: Long way from home
  16. Rock-Krister: Sputnik rock and roll
  17. White Bear: Stupid Cupid
  18. Chilos Skiffle Group: Pay me my money down
  19. Roban's Skiffle Group: Wabash cannonball
  20. Sven Ingvars: Diana/Buona sera
  21. Rock-Olga: My dixieland doll
  22. Sven-Gösta Jonsson: Jokkkmokk rokk
  23. Martin Ljung: Rock-Fnykis

-----------------------------------

 

Rockfolket var ett humoristiskt rockband bestående av dragspelaren Burken Björklund, Sigge Ernst, Bertil Bertilsson, Rock-Ragge, Åke Larsén och Per-Arne Eklund.

Dagens medlemmar är:

  • Leif "Burken" Björklund - Dragspel & Sång
  • Per-Arne Eklund - Bas & Bakgrundssång
  • Boris "Rock-Boris" Lindqvist - Piano & Sång
  • Lasse Söderström - Gitarr & Sång
  • Kåre Ljunggren - Trummor & Bakgrundssång

 

 

Gästartiser: Rock-Ragge, Rock-Olga m.fl

Bandet var som störst under 1970-talet då dom erövrade landets folkparker och krogscener med sin blandning av humor, spex och rock´n roll. Hey Baberiba hette låten som gjorde dom populära hos svenska folket. Under en period kompletterades gruppen med Laila Westersund och Lena-Maria Gårdenäs-Lawton som gästartister. På 1980-talet upphörde bandet och frontfiguren Burken Björklund satsade i stället på en solokarriär.

 

Diskografi

  • 1973 - Första Repetionen
  • 1974 - Rockfolket I Studio
  • 1975 - Liv I Rockfolkets Park
  • 1976 - Rock-Å-Hååå, Let´s Gååå
  • 1977 - Hellre Ball Än Knall
  • 1978 - Det Bästa Ur Rock-Å-Lek
  • 1979 - TV-special
  • 1980 - Tjockrock

 

 

Rock-Olga, egentligen Birgit Magnusson (född Jacobsson), född 1940, en av Sveriges första rockartister på 1950-talet. Under 1970- och 1980-talet ingick hon i gammaldansgruppen Hafvsbandet.


Rock-Olga
slog igenom 1958 i radioprogrammet Ungdom med Ton från Uppsala. På hösten samma år vann hon en tävling i programmet Timmen Tumba och korades på nyåret till Sveriges Rockdrottning. Åren 59-64 turnerade Rock-Olga i Svenska Folkparker med fulla hus, men uppträdde även i Tyskland. Efter några viloår började hon på nytt att turnera men nu spelade hon även gammeldans och mogen dansmusik med egna orkestern Hafvsbandet. Hela tiden varvade hon detta med framträdanden med andra gamla rockartister. 1995 slutade Rock-Olga turnera och gör numer enstaka framträdanden, dels själv eller med andra rockartister.

 

 

 

 

Leif "Burken" Björklund, född 1943, svensk sångare, dragspelare, kommunalpolitiker och en av medlemmarna i Rockfolket. Största hit är låten Hey Baberiba.

 

Filmografi
  • 1959 - Fridolfs farliga ålder

 

 

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2007-06-10
Anmäl
2007-06-11 21:27 #1 av: Gasoline

Kul artikel, mycket uppskattad

Anmäl
2007-06-15 23:42 #2 av: Phantom

Oj, vilket jobb att fixa alla artiklar! Jättebra gjort! Men vad fel ute många svenska artister var...Rock-Ragge var rätt, men han kunde inte så bra engelska...

Angående första rocklåten så tvistar de lärde, Rock This Joint eller Rocket 88 eller ?

Vilken var första svenska rocklåten? (jag har ingen aning, var det nåt med Owe eller?)

Anmäl
2007-06-16 13:36 #3 av: Pontiac63

Eftersom Alan Freed, en amerikansk musiker/radio-DJ/dansarrangör, började att kalla svarta musikers Rythm & Blues för Rock'n Roll 1954 så borde det året vara "startåret". Och man får nog säga att Rock Around The Clock (1954) var den låt som gjorde att den vita ungdomen fick upp ögonen för rock'n rollen. Bill Haley var inte störst, men ialla fall först med att nå ut till en stor publik med rockmusik. Fats Domino gjorde "The Fat Man" 1949 och betraktas ibland vara första rocklåten, då den har "rätt" gung och så, men Fats själv kallade det för "music with a beat".

I Sverige däremot var det väl lite si och så i början. de första "rock"-låtarna var covers av svenska Jazz-musiker som inte tog det hela på särskilt stort allvar. Little Gerhard och Rock-Ragge var väl de första som blev kända med vettiga rockmusiker som kompade. Sen kan man ju ha åsikter om Owe Thörnqvist, själv tycker jag att rock'n roll ska sjungas på engelska. På svenska blir det nån form av schlagers.

Anmäl
2007-06-17 15:22 #4 av: [jenkass]

säger som #1, jättekul artikel! snyggt gjord dessutom =)

Anmäl
2007-06-19 23:55 #5 av: LottaU

Jag tackar så mycket Skrattande

Anmäl
2010-02-26 00:38 #6 av: Rockabillyforever

Finns vissa grejer som jag sj tycker att de int stämmer så bra.. Men annars tycker jag denna artikel var jättebra=D!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.