Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu Senaste inläggen

*Om sajten Allmänt om Raggare Bilar - blandat Bilträffar, fester m.m. Blandade Nyheter... Blandat!!! Chrysler Ford Foto - Bilträffar Foto - Blandat Foto - Fester Foto - Medlemmars Bilar General Motors Musiken Nostalgi - Blandat OT - Off Topic Reportage Skrivbordsunderlägg Säljes, Köpes & Efterlyses Tips!
Musiken

The King - Elvis Presley

2007-05-05 21:38 #0 av: LottaU

Elvis Aaron Presley, ofta kallad Kungen (eng: The King), född 8 januari 1935 i Tupelo, Mississippi, död 16 augusti 1977 i Memphis, Tennessee, var en amerikansk rocksångare, gitarrist, pianist och skådespelare.

 

Elvis Presley 1970
Elvis Presley 1970

 

 

 

 

Namn Elvis Aaron Presley
Född 8 januari 1935
Död 16 augusti 1977
Ursprung Memphis, Tennessee, USA
Musikgenre Rock'n'roll, Country, Blues, Gospel
Aktiv 1954 - 1977
Webbplats elvis.com  

  
Elvis is the greatest cultural force in the twentieth century... ~ Leonard Bernstein
Elvis is the greatest cultural force in the twentieth century... ~ Leonard Bernstein

  

Uppväxt och karriär

Hans föräldrar hette Vernon och Gladys. Elvis var enda barnet, hans tvillingbror Jesse Garon dog vid födseln. Gladys visste att det skulle bli tvillingar, och hon hade bestämt namnen långt innan det var dags att föda ; Elvis Aaron och Jesse Garon. Elvis och hans föräldrar bodde i Tupelo fram till 1948, då de flyttade till Memphis. Familjen Presley var mycket religiösa. Elvis sjöng ofta i gospelkör och prästen berömde honom ofta och sa att han hade talang och någon gång skulle få sjunga solo i kyrkan. När Elvis var runt 18 år arbetade han som lastbilschaufför och studerade samtidigt till elektriker.

 

Sun Studio (2002)
Sun Studio (2002)

En dag åkte han förbi Sun Records, och fick syn på en skylt som det stod "Inspelning av skiva $ 2" på. Under inspelningen tyckte producenten att han var den perfekte sångaren och Elvis fick redan då namnet "Den vite mannen med den svarta rösten". 1953 spelade han in sin första skiva, på Sun Studios. Den innehöll två låtar, My happiness, och That's When Your Heartaches Begin, och var en födelsedagspresent till hans mamma.

 

Elvis under inspelningen av filmen Jailhouse Rock 1957.
Elvis under inspelningen av filmen Jailhouse Rock 1957.

 

1954 återvände han till Sun Studios för att spela in en skiva till. Då hörde Marion Keisker, anställd på Sun Records, honom sjunga, och tyckte att det lät bra. Hon tyckte att Sam Phillips skulle lyssna på Elvis. Han gillade också vad han hörde, och den 19 juli 1954 släpps singeln That's All Right / Blue Moon of Kentucky, inspelad tillsammans med Scotty Moore (gitarr) och Bill Black (bas). De tre blev alltmer populära, och fick i oktober 1954 vara med i radio-showen Louisiana Hayride. Det var i samband med det programmet som Elvis träffade "överste" Tom Parker, som senare blev hans manager. 1955 värvades DJ Fontana. Hos Sun blev han en av de fyra musiker som kom att kallas "The Million Dollar Quartet". De övriga tre var Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Carl Perkins.[1]

1958 blev Elvis inkallad till lumpen, och mellan 1958 och 1960 gjorde han inga nya skivor. Däremot släppte RCA Records under tiden två album med "nytt" material från hans tid på Sun Records kallade For LP Fans Only och A Date With Elvis. När han återvände från armén började han så småningom göra filmer, till exempel G.I. Blues, "Blue Hawaii", Viva Las Vegas, Kissing Cousins, och Paradise Hawaiian Style.

Elvis fortsatte att göra filmer ända fram till 1968, då han "äntligen" blev fri från filmkontrakten. Han ville stå framför en publik igen, och nu kom chansen. The -68 "Come Back Special" blev ett bevis på att Elvis, "The King", var tillbaka. Denna TV-konsert är, ur ett svenskt perspektiv, extra intressant eftersom han genomförde den med en svensktillverkad Hagström Viking kring halsen[2]. En lång rad turnéer och konserter avlöste varandra.

 

Elvis Presley at the Mississippi-Alabama State Fair, 1956
Elvis Presley at the Mississippi-Alabama State Fair, 1956

 

Mellan 1969 och 1977 gav Elvis mer än 1 100 konserter. Den mest uppmärksammade är "Aloha From Hawaii Via Satellite" från januari 1973. En konsert som Elvis gjorde gratis, till förmån för Kui Lee's Cancerfond. Målet var att samla in 25 000 U.S. Dollar. Resultatet blev det tredubbla. (Kui Lee var en hawaiiansk låtskrivare, som dog 1966. Han skrev bl.a. Elvis favoritsång "I'll Remember You").

Några av Elvis' mest kända sånger är "All Shook Up", "That's All Right, Mama", "Hound Dog", "Heartbreak Hotel", "Jailhouse Rock", "Love Me Tender", "In the Ghetto", "Don't Be Cruel", "Can't Help Falling In Love", "It's Now Or Never", "Blue Suede Shoes", "You're the Devil In Disquise", "(Let Me Be Your) Teddy Bear", "Always On My Mind", "Suspicious Minds" och "Burning Love"

 

Död

Fram till sin död uppträdde Elvis på otaliga platser runt om i Amerika. Han hade en turnéstart inbokad den 17 augusti 1977. Han avled dock dagen innan. Vid obduktionen fastslog man hjärtattack eller liknande, men det står klart att det var ett långvarigt och intensivt missbruk som bröt ner Elvis Presley. Han hittades död på i sitt badrum på Graceland av sin flickvän Ginger Alden.

Graceland
Graceland

 

På huset där han föddes finns en minnesskylt på vilken det står: Presley's career as a singer and entertainer redefined popular music. Presleys karriär omdefinierade populärmusiken.

Elvis Presley kallas Kungen av rock'n'roll, eller helt enkelt The King.

Presley var gift med Priscilla Presley (1 maj 1967 - oktober 1973) och tillsammans fick de dottern Lisa Marie Presley (född 1 februari 1968) (på dagen nio månader efter bröllopet).

Elvis Presley har sålt över 1 miljard skivor världen över, en bedrift som bara han och the Beatles klarat av.

Elvis har haft flest singelettor på Storbritanniens singellista med hela 21 stycken. (3 fler än The Beatles).

På USA:s singellista Billboard har Elvis haft hela 17 singelettor, flest av alla soloartister men 3 färre än The Beatles.

Alannah Myles låt Black Velvet är en känd hyllning till Elvis.

Ett uttryck som Elvis själv skapat och ofta använde lyder: "Kritisera inte det du inte förstår, min gosse, du har aldrig varit i den mannens skor".

 

Diskografi


1956 - Elvis Presley
1956 - Elvis
1957 - Loving You
1957 - The Christmas Album
1958 - King Creole
1959 - For LP Fans Only
1959 - A Date With Elvis
1960 - Elvis Is Back!
1960 - G.I. Blues
1960 - His Hand in Mine
1961 - Something for Everybody
1961 - Blue Hawaii
1962 - Pot Luck with Elvis
1963 - It Happened at the World's Fair
1963 - Fun in Acapulco
1963 - Girls! Girls! Girls!
1964 - Kissin' Cousins
1964 - Roustabout
1965 - Girl Happy
1965 - Elvis for Everyone
1965 - Harum Scarum
1966 - Frankie & Johnny
1966 - Paradise, Hawaiian Style
1966 - Spinout
1967 - How Great Thou Art
1967 - Double Trouble
1967 - Clambake
1967 - Special Christmas Programming
1968 - Speedway
1969 - From Elvis in Memphis
1969 - From Memphis to Vegas/From Vegas to Memphis
1970 - Elvis in Person at the International Hotel (live)
1970 - On Stage - February 1970 (live)
1970 - Almost in Love
1970 - Back in Memphis
1970 - That's the Way It Is (live)
1971 - Elvis Country (I'm 10,000 Years Old)
1971 - You'll Never Walk Alone
1971 - Love Letters from Elvis
1971 - Elvis Sings "The Wonderful World of Christmas"
1972 - Elvis Now
1972 - He Touched Me
1972 - Elvis as Recorded at Madison Square Garden (live)
1973 - Aloha from Hawaii Via Satellite (live)
1973 - Elvis (1973)
1973 - Raised on Rock/For Ol' Times Sake
1974 - Good Times RCA Victor
1974 - Elvis Recorded Live on Stage in Memphis
1974 - U.S. Male
1975 - Promised Land
1975 - Today
1976 - The Sun Sessions
1976 - From Elvis Presley Boulevard, Memphis Tennessee
1977 - Welcome to My World
1977 - Moody Blue
1977 - Elvis in Concert (live)
1978 - Elvis Sings for Children and Grownups Too!
1978 - Mahalo from Elvis
2002 - Fun in Acapulco
2002 - Everthing About Elvis With Book
2002 - One Night in Alabama (live)
2002 - 30 #1 Hits
2002 - Maybellene
2002 - His Best Friend Remembers (Video/DVD)
2002 - Roots Revolution
2002 - Louisiana 55 (live)
2003 - Elvis at the International (live)
2003 - Live at the Louisiana Hayride
2003 - 2nd to None

Totalt 69 skivor!

 

Elvis Presley (album)

Elvis Presley är Elvis Presleys debutalbum. Det släpptes i mars 1956 på RCA. Fem av sångerna var inspelade hos Sun Records. RCA hade köpt loss Elvis kontrakt hos Sun för 35.000 dollar.

Låtlista


"Blue Suede Shoes" - 1:58
"I'm Counting on You" - 2:22
"I Got a Woman" - 2:23
"One-Sided Love Affair" - 2:10
"I Love You Because" (Sun-inspelning) - 2:41
"Just Because" (Sun-inspelning) - 2:31
"Tutti Frutti" - 1:57
"Trying to Get to You" (Sun-inspelning) - 2:31
"I'm Gonna Sit Right Down and Cry (Over You)" - 2:01
"I'll Never Let You Go (Little Darlin')" (Sun-inspelning) - 2:22
"Blue Moon" (Sun-inspelning) - 2:40
"Money Honey" - 2:33


 

Moody Blue

Moody Blue är Elvis Presleys sista studioalbum, utgivet 1977. Det innehöll tio låtar, varav fyra liveinspelningar.

Studioinspelningarna är gjorda på Graceland i en temporärt uppställd portabel studio, eftersom Elvis inte var speciellt villig till att komma till en vanlig studio och spela in på bestämda tider. Musikerna fick vänta på att Elvis anlände till den portabla studion, belägen bakom Graceland, för att påbörja inspelningen. Denna inspelningssession ägde rum 1976. Skivan From Elvis Presley Boulevard, Memphis Tennessee innehåller låtar från samma session.

 

Låtlista

"Unchained Melody" (North, Zaret) - 2:36 (live)
"If You Love Me (Let Me Know)" (Rostill) - 3:02 (live)
"Little Darlin'" (Williams) - 1:55 (live)
"He'll Have to Go" (Allison, Allison) - 4:35
"Let Me Be There" (Rostill) - 3:38 (live)
"Way Down" (Martine) - 2:41
"Pledging My Love" (Robey, Washington) - 2:50
"Moody Blue" (James) - 2:53
"She Thinks I Still Care" (Lipscomb) - 3:54
"It's Easy for You" (Lloyd Webber, Rice) - 3:30
Moody Blue har även kommit ut i en remastrad nyutgåva, med förbättrat ljud och med bonusspår från albumet From Elvis Presley Boulevard, Memphis Tennessee.

 

 

Filmografi

34 st


1956 Duell i Texas (Love Me Tender)
1957 Jailhouse Rock
1957 Loving You
1958 King Creole
1960 Flaming Star
1960 G.I. Blues
1961 Blue Hawaii
1961 Wild In The Country
1962 Girls! Girls! Girls!
1962 Follow That Dream
1962 Kid Galahad
1963 Fun In Acapulco
1963 It Happened At The World´s Fair
1963 Kissin' Cousins
1964 Roustabout
1964 Viva Las Vegas
1965 Girl Happy
1965 Harum Scarum
1965 Paradise, Hawaiian Style
1965 Tickle Me
1966 Frankie And Johnny
1966 Spinout
1967 Clambake
1967 Double Trouble
1967 Easy Coome, Easy Go
1968 Live A Little, Love A Little
1968 Speedway
1968 Stay Away, Joe
1969 Charro
1969 The Trouble With Girls
1970 Change Of Habit
1970 Elvis - That's the Way It Is eller Elvis: Thats the Way It Is - Special Edition (am. videotitel)
1972 Elvis on Tour
1981 This Is Elvis

 

Duell i Texas - Love me Tender

Duell i Texas, amerikansk film från 1956, var Elvis Presleys debutfilm.

Handling
De tre bröderna Vance, Brett och Ray strider i det amerikanska inbördeskriget. När de tre stjäl nordstatarnas löner upptäcker de att kriget är slut och att de nu är laglösa.

Rollista
Richard Egan - Vance Reno
Debra Paget - Cathy Reno
Elvis Presley - Clint Reno
Robert Middleton - Mr. Siringo
William Campbell - Brett Reno
Neville Brand - Mike Gavin
Mildred Dunnock - Martha Reno
Bruce Bennett - Maj. Kincaid
James Drury - Ray Reno
Russ Conway - Ed Galt

 


Viva Las Vegas

Om filmen
Viva Las Vegas, amerikansk film från 1964, regisserad av George Sidney. Filmen hade svensk premiär den 30 mars 1964, nästan två månader innan filmen gick upp i USA.

Anses av vissa kritiker som en av de bättre Elvis-filmerna, inspelad när Elvis fortfarande var ung (28 år) och smal. Även publikmässigt var filmen en framgång. Handlingen är rätt tunn, men de musikaliska inslagen desto bättre. Ann-Margret ser strålande ut.

 

Handling

Racerbilföraren Lucky Jackson (Elvis Presley) kommer till Las Vegas för att delta i Las Vegas Grand Prix. Det enda som fattas är pengar till en ny motor till sin bil. Pengarna vinner han på roulette och allt ser bra ut. Utanför garaget träffar både han och en annan tävlande, Elmo Mancini (Cesare Danova), kallad Greven, den vackra Rusty (Ann-Margret) som har problem med sin bil. Hon försvinner dock utan att säga sitt namn, och Lucky och Greven får leta efter henne över hela Las Vegas. När Lucky och Rusty träffas på nytt så knuffar Rusty honom i vattnet, och han blir han av med de pengar han skaffat. Lucky tvingas ta ett jobb som servitör på det hotel som Rusty jobbar på. Då dyker även Elmo Mancini upp och försöker både vinna Luckys hjärta och tävlingen. Efter diverse äventyr så dyker Rustys pappa upp och köper en ny motor åt Lucky och han kan delta i loppet, som han naturligtvis vinner. Lucky och Rusty gifter sig.

 

Graceland

Graceland, hus i sydstatsstil beläget i Memphis, Tennessee, USA. Elvis Presley bodde i detta hus som kallas "Graceland". Graceland är förutom Vita huset den mest kända privata egendomen. Elvis fick flytta från sin gamla lägenhet för att hans grannar hade klagat på alla fans som höll till utanför lägenheten dygnet runt, så de bad honom att flytta. Graceland byggdes runt 1939 och har 18 rum. Tidigare ägaren hette Grace Toof och han döpte huset till just "GraceLand". Elvis köpte huset för 100 000 dollar men sedan la han ner mycket tid och pengar på renovering. Elvis bodde i Graceland i tjugo år,

Elvis grav
Elvis grav
1957-77, och han begravdes utanför huset i en minneslund tillsammans med sina släktingar. År 1982 öppnades hans hem för allmänheten. Varje år kommer över en halv miljon turister från hela USA, men även från utlandet. Graceland ligger söder om centrum.

 

Graceland fick den 27 mars 2006 officiell status som Nationellt Historiskt Minnesmärke i USA.

 

 

 

 

 

Before Elvis, there was nothing. ~ John Lennon
Before Elvis, there was nothing. ~ John Lennon

 

Young Elvis Presley featured on the official stamp
Young Elvis Presley featured on the official stamp

 

Relaterade länkar

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2007-05-05
Anmäl
2007-05-06 00:02 #1 av: Malin-A

bra arikel =)

Anmäl
2007-05-06 00:06 #2 av: leo-

har varit på Graceland,flyg,bilmuseum och kan tyvärr inte rekommendera det om man inte är en inbiten fan

Anmäl
2007-06-26 07:38 #3 av: Dolomit60

Här kommer några tillägg till din (i övrigt utmärkta) presentation om Elvis Presley.

Den är inte på långa vägar lika smickrande, måste medges. Men det är också en del av historien - oavsett vad man tycker om Elvis. Det är altså inte på något som helst sätt min intention att svartmåla Presley. Däremot bär den onekligen en viss prägel av min egen upfattning om Presleys status som "The king".

Själv menar jag ungefär såhär: Som barn var jag hängiven Elvis-fan. Senare tog Hendrix, och Zappa mfl. över scenen. Jag lärde mer om musik, och lysnade mer. jag fann Presley gradvis mindre fantastisk än jag gjort från början.

I dag tycker jag att han svänger när han är som bäst. Men det finns å andra sidan dom som kan gör rock´n´roll betydligt bättre (eller om du vill kalla det rythm´n´blues) Vidare tycker jag det har hänt mycket sedan 50-talet (När Presley var som bäst) och det finns därför mycket rockmusik som är intresantare än 50-talsrocken.

Men nu till historien:

Presley andades till en början "ungdomligt upror", genom att medverka till att sudda ut gränserna mellan "svart", och "vit" musik, vilket provokerade den vita medelklassens mer eller mindre rasistiska normsystem. Uprorsandan uderströks vidare av en hans sexuella anspelningar, som i sin öppenhet var provokativa enligt den tidens rådande  normer. Anspelningarna utgjordes bla. av vaggande höftrörelser. Fullt så sexuellt utmanande som hans svarta förebilder:Litle Richard, och Chuck Berry blev han dock aldrig.

Elvis började sin kariär med att sjunga hårt svängande rock´n´nroll. (I händelse av att någon skulle vara oklar på denna punkt.....)

Med tiden lade han emellertid gitarren alltmer på hyllan, och övergick till sång.

Med tiden urvattndes rocken alltmer till fördel för en alltmer sentimental, balladstil, gärna ackompangerad av hawaii-gitarrer tex.

Presley anses av många ha blivit en "massprodukt" som i stigande grad styrdes av skivbolagens vinster, än av egentliga artistiska ambitioner. Ofta beskrivs han som en socialt isolerad  "lyxfånge" i sitt eget graceland, som materiellt sett kunde få allt som kan köpas för pengar.

Under alla omständigheter upvisade Presleys sista plattor långt från samma vitalitet som under de tidiga rockåren, och socialt hade han förvandlats från en sexuellt, och socialt utmanande rebell, till en snäll svärmorsdröm, som snarare förkropsligade etablisemanget, än uproret. Musiken stod närmast opåverkad av sena sextiotalets, och sjutiotalets musikaliska utveckling i övrigt, bortsett från det rent inspelningstekniska. Ljudbilden bestod typiskt av den helt centrala sången, som låg längst fram i ljudbilden, med en (ofta oengegerad) kompakt ljudmatta bakom, vars huvudsakliga funktion var attinte ställa sången allt för "naken".

Elvis Presley upfattas ofta som Den amerikanska drömmen inkarnerad - Den fattige lastbischaufören, som lyft sig till rikedom, status och erkännande genom eget arbete.

Mot slutet tillbringade han huvud delen av sin tid på graceland, och hade ett påtagligt pillermissbruk. Hans livsstil de senare åren har ofta beskrivits som passivt, och blaserat, och präglat av bizarra matvanor, och TV-tittande.

För 70-talsgenerationen stog inte Presley längre som "King of Rock´n´roll", utan mer som en före detting, som blekande i ljuset av Deep purple, Pink floyd, och Led Zepelin. Det var något som körde på föräldrargramofonen !

Dock skall tilläggas att samtilga medlemmar i det betydligt mer experimentella bandet The Beatles alltid framhållit Elvis Presley som sitt stora föredömme - det gör dom fortfarande ! (Dom överlevande altså)

Enligt min egen mening var Presley en utmärkt sångare, som även kunde hantera en gitarr acceptabelt. en sångare som började som lovande rock´n´n roll, men slutade som en tragedi såväl socialt som musikaliskt.

Därmed ska inte förnekas att han till tider gjorde enstaka låtar som fortfarande luktar rock´n´roll.

Men hans bästa plattor är utan tvivel dom han gjorde under de tidiga rock´n´roll-åren. Senare blir det en del uprepningar, och i värsta fall direkt smetitgt. Men det är ju bara min helt personliga mening. Även om snubben var påtagligt musikalisk är hans bidrag till musiken kanske snarare av musikhistorisk natur, än direkt musikalisk. Enstaka gånger kan man emellertid skymta ett svagt engegement. ett exempel är låten "In the getho", som enligt min mening här till något av det bättre han åstadkommit.

Det är i synnerhet texten som tyder på ett visst engegement - musiken är det lite si och så med.

Men gillar man Rock´n´roll ska man höra på hans första plattor -han är ju trots alt en av rockens pioniärer....!

Anmäl
2007-06-26 15:35 #4 av: kobra

#3. Bra rutet!

Anmäl
2007-08-20 00:09 #5 av: Doehn

I senaste Allt om Historia finns en artikel skriven av en av de få svenskar som någonsin träffade (kommer att träffa..?) Elvis. Läsvärd.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.