2007-04-23 20:44 #0 av: LottaU

General Motors Corporation, GM, GMC, är världens största biltillverkare och ett av världens största företag. De äger bland annat SAAB Automobile AB.

General Motors tidigare huvudkontor i Detroit är idag byggnadsminnesmärkt.
General Motors tidigare huvudkontor i Detroit är idag byggnadsminnesmärkt.
 

 

 

 

 

Historia

GM hör tillsammans med Ford och Chrysler till de tre stora Detroit-tillverkarna som under sina olika märken dominerat den amerikanska bilvärlden under lång tid. General Motors grundades 1908 och bestod då av Buick. GM lade snart till Oldsmobile och senare tillkom nya bilmärken genom uppköp.

Under 1920-talet gick GM in på den europeiska marknaden genom uppköpen av Opel och Vauxhall.

Under 1950-talet hade GM sina glansår med en dominans på den amerikanska marknaden och försäljningsframgångar i Europa med Opel och Vauxhall tillsammans med sina amerikanska märken. De europeiska tillverkarna var få i antalet på den amerikanska marknaden och deras försäljning var inte i närheten av de amerikanska märkena. Cadillac blev över hela världen symbolen för GM:s framgångar.

Under 1970-talet intensifierades den amerikanska bilmarknaden med ökad konkurrens inte bara från europeiska tillverkare utan framförallt från asiatiska märken som Toyota, Nissan, Honda och Mazda. De japanska tillverkarna blev stora utmanare och GM fick stora problem gentemot kvalitativa och billiga japanska bilar. De föråldrade och ineffektiva fabrikerna i USA blev för första gången ett problem för GM.

General Motors tidigare huvudkontor i Detroit är idag byggnadsminnesmärkt.

Under 1980-talet lade GM ner produktion i USA och flyttade sina fabriker till bl.a. Mexiko där man dels byggde nya moderna fabriker och kunde minska kostnaderna i låglönelandet Mexiko. GM fick mycket negativ publicitet, bl.a. i Michael Moores dokumentärlångfilm Roger & Me om GM:s nedläggning i Flint i Michigan.

GM har mött den asiatiska konkurrensen genom uppköp av asiatiska tillverkare som japanska Subaru och sydkoreanska Daewoo. Därtill har man ägarintressen i Isuzu och Suzuki och samarbete med Honda. På hemmamarknaden har man skapat ett helt ny märke Saturn som utmanare till importerade lågprisbilar. Den allt starkare miljörörelsen i USA fick företaget att lansera elbilen EV1.

GM har som världen största biltillverkare en bred produktpalett med tillverkare i alla prisklasser. Detta har dock inte hindrat GM från att lägga ner märken även om det hör till ovanligheterna. GM lade ner traditionsmärket Oldsmobile för några år sedan.

 

Cadillac Series 61 Coupe 1949
Cadillac Series 61 Coupe 1949

 

Bilmärken - USA

 • Buick
 • Cadillac
 • Chevrolet
 • GMC
 • Hummer
 • LaSalle
 • Pontiac
 • Saturn
 • Oldsmobil
 •  

  Relaterade länkar

  Av: LottaU

  Datum för publicering

  • 2007-04-23